Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Модератор: Martin

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ultrashock » 23 Окт 2016, 00:08

Днес имах малко свободно време и ъпгейднах техниката с изолации - на ферментатора и на казана. Прилагам малко снимки:

Изолирана ел. тенджера с каменна вата:
20161023_102546.jpg
20161023_102610.jpg

Ферментатора, изолиран с 10мм дунапрен отдолу и 2 мм дунапрен отстрани и целия обплепен с алуминиево тиско:
20161022_161249.jpg
20161022_161256.jpg
20161022_161308.jpg
20161022_161337.jpg
20161022_161356.jpg

Кутийка за термометър и захаромер от остатъчни материали:
20161022_161454.jpg
20161022_161503.jpg

Изолацията на фермнтатора я направих с дунапрен 2 см, за дъното 10 см и алуминиево фолио навсякъде. Изолацията на казана е с каменна вата, изрязана по него и залепена с алуминиево фолио. Направих и една дунапренена кутия ей така между другото, за да запазя здрави за по дълго термометъра и захаромера.
Казана днес го взех от Еконт и го тествах с вода до макс. Имам няколко притеснения:
1. На казана му трябва около 2 часа докато стигне до кипене при това с капак. За озахаряването е ок, но как ще се справи с варенето нямам представа. Дали е ок да го правя с капак или да мисля някакво 1kW бързоварче да му помага?
2 Изникна ми и друг въпрос - ако казана става и за варене, как да направя охлаждането след това, при положение че нямам серпентина и мислех да го правя на водна баня с лед? Мога да изсипя залата течност в две баки и тях да охладя и след това от тях да прецеждам? На този ел казан няма как да направя водна баня.

Благодаря!
Последна промяна ultrashock на 23 Окт 2016, 10:32, променена общо 1 път
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 585
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот Dejmos » 23 Окт 2016, 00:42

Два часа до кипене, но от каква начална температура? Все пак бирената мъст влиза в казана на 60-70 градуса.

За охлаждането най-добре да си направиш серпентина.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 698
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ultrashock » 23 Окт 2016, 10:38

С топла чешмяна вода, която измерих горе долу около 45 градуса.

За охлаждането клони към серпентината, но за първа варка няма ли друг вариант? Иска ми се да направя поне една варка преди да купувам още оборудване.
Другото, което е, е че самата тенджера е електрическа и е доста тежка + 26л мъст. Дори да охлаждам в нея как след това да филтрирам бавно през торбата във ферментатора. Затова споменах варианта с двете допълнителни кофи, които да охладя.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 585
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ALL_ON » 23 Окт 2016, 12:44

Според мен вариант за охлаждане може да ти бъде и замразени ПВЦ бутилки от бира, който предварително си метнал във фризера и след това дезинфекцираш и дирекно в казана мяташ. Внимаваш само при първите да не се спука някоя. Аз така охлаждах преди да си направя серпентина. :)
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 531
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ultrashock » 23 Окт 2016, 13:58

Това ми се струва удачен вариант. Колко бутилки да подготвя за ~25 литра бирена мъст за охлаждане? Питам защото нямам фризер, а малка камера на хладилника, която едва ли ще побере повече от 3-4 бутилки. Имам охладители за хладилна чанта - 6 на брой, мога ли и тях да използвам? Преди това ще ги дезинфекцирам с ФИНК ОКОРОН 12, като ги потопя в разтвора преди замръзването (или да го направя преди да ги поставя в мъстта?)
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 585
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот Dejmos » 23 Окт 2016, 15:45

Последната бира реших така да охлаждам, защото беше по-малко, две варки по 9 литра една след друга.
Бях подготвил 6х1 литър, измити, дезинфекцирани отвън и пъхнати в дезинфекцирани найлонови торбички. Чак тогава ги замразих, фризерът е нагласен на -21*С. Надявах се по три бутилки да ми стигнат за всяка варка. Е, не ми стигнаха. За първата варка използвах 5 бутилки лед.
5 литра лед от фризера, за да охладя 9,5 литра до 20*С.
За втората варка ми се наложи спешно да ходя до мазето за серпентината, да я мия и дезинфекцирам...

Така че си направи сметката колко лед ще ти трябва.

Серпентината може да ти излезе доста евтино - viewtopic.php?f=40&t=2833&start=10#p11562
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 698
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ultrashock » 23 Окт 2016, 17:28

Dejmos написа:Последната бира реших така да охлаждам, защото беше по-малко, две варки по 9 литра една след друга.
Бях подготвил 6х1 литър, измити, дезинфекцирани отвън и пъхнати в дезинфекцирани найлонови торбички. Чак тогава ги замразих, фризерът е нагласен на -21*С. Надявах се по три бутилки да ми стигнат за всяка варка. Е, не ми стигнаха. За първата варка използвах 5 бутилки лед.
5 литра лед от фризера, за да охладя 9,5 литра до 20*С.
За втората варка ми се наложи спешно да ходя до мазето за серпентината, да я мия и дезинфекцирам...

Така че си направи сметката колко лед ще ти трябва.

Серпентината може да ти излезе доста евтино - viewtopic.php?f=40&t=2833&start=10#p11562

Казана в който ще варя, е с диаметър 33 см и височина 28 см (от ръб до ръб). Какво и от къде да купя за да си направя тази серпентина? Не е ли по лесно да поръчам тази за 33 лв от магазина, въпреки че я дават за варки до 20 литра, а моята ще е около 25?

Другият въпрос: понеже виждам че бавно ще заври и не знам дали изобщо ще заври както трябва - нали трябва да е бурно варене, мога ли да използвам освен самата тенджера и един бързовар например 1kW за да помогне?

Другият вариант, с който ще реша и двата проблема е ако купя един казан 30 литра, този от магазина и в него варя на газов котлон, Така след това него мога да охладя в леген с течаща студена вода + 3-4 бутилки замразена вода?

Какво ще ме посъветвате? Нещо запознах да се оплитам от въпроси, мислех днес да вяра, ама остава за другия уикенд.
Последна промяна ultrashock на 23 Окт 2016, 19:27, променена общо 1 път
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 585
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот 5th-hokage » 23 Окт 2016, 18:44

Да винаги е по добре да купиш готова серпентина.
За варенето от опит - купи един бързовар 1 КВ (10-12 лева) абсолютно достатъчен ще ти е с подгрева на тенджерата. По натам ще мислиш за други съдове :)
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 353
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ultrashock » 23 Окт 2016, 19:31

5th-hokage написа:Да винаги е по добре да купиш готова серпентина.
За варенето от опит - купи един бързовар 1 КВ (10-12 лева) абсолютно достатъчен ще ти е с подгрева на тенджерата. По натам ще мислиш за други съдове :)

Значи така ще направя за първата варка. Ще купя 1kW бързовар, който ще използвам, както за варенето, така и за подгряване на водата за промиване. Реално имам в нас един, който не зная какъв е, а е доста голям и мисля, че е 2kW, опасението ми е като пусна 2kW ел. тенджера и 2 kW бързовар и варя час - час и половина, да не стане фал (живея в апартамент). Затова съм се насочил към 1kW бързовар.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 585
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот Dejmos » 23 Окт 2016, 21:01

Щом си в апартамент, това ти е варианта. Да купуваш нов казан и да вариш на газ, след като си инвестирал в електрически, е неоправдано.

Евентуално след време, ако (като) решиш да увеличиш количествата, ще вземеш по-голям казан и газ.

Измери си мощността на казана, може да е по-малко от написаната. Но дори да е толкова - според мен с 2кВт 25-30 литра не врат достатъчно силно.

Серпентина за 20 литра ще ти охлади 25 литра. Ще отнеме малко повече време, но ще охлади. По-важно е колко ти е студена водата във водопровода. Ако е като при мен, 15-18 градуса, ще се озориш с охлаждането. Завиждам на търновци за водата им.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 698
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

ПредишнаСледваща

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron