Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Модератор: Martin

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот DAHKO » 31 Окт 2016, 18:35

Един въпрос, кога точно течността е била 24 литра? Това е водата преди озахаряването или мъстта преди варенето?
Имаш загуби на доста места, изпаряването е едно от тях но да изпариш близо 40% от течността е странно.
Първо ще загубиш вода по малца някъде 20-35% в зависимост от оборудването. В последсвтие ако си мерил обема, преди да започне варенето имай предвид, че течността е гореща и заема повече място, отколкото охладена. Разликата е около 4%. После в зависимост как преливаш може да имаш още загуби. Изпарената течност при варенето трябва да е от порядъка на 5-10% от обема на пивната мъст преди започване на варенето. По-малко от 5% не е добре, повече от 10% си е чиста загуба на енергия, в повечето случаи.
Винаги може да тестваш с вода, колко точно се изпарява за 10 мин и да си сметнеш за времето на варката колко ще се изпари.
In hops we trust.
DAHKO
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 41
Регистриран на: 22 Фев 2013, 18:14

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ultrashock » 31 Окт 2016, 18:58

Не, това е общото количество вода, 10 литра за озахаряване и 14 литра за промиване, което прави 24 литра. Преди варенето няма как да я измеря, мерих само накрая, защото съм оразмерил само ферментатора. По мои предположения преди варенето е била някъде 22-23 литра.
Сега се прибрах и бълбука яко, притеснява ме че при ферментатора сондата показва 26 градуса, в стаята е 23. Дали да я преместя в другата стая, където е около 20 градуса и да я махна от калъфа от дунапрен?
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 600
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ultrashock » 31 Окт 2016, 21:08

Понеже никой не ми отговори и реших, че ще прецакам варката, затова извадих ферментатора от калъфа и го преместих в коридора където е 21 градуса. Сега спадна до 23 градуса.
Термометъра съм го залепил за стената на ферментатора.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 600
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот nikolay.illov » 31 Окт 2016, 21:20

Ако имаш още по хладно място премести там. Най добре е във ферментора да е 18-19 градуса.
С какви дрожди си заквасил?
Аватар
nikolay.illov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 19 Окт 2014, 19:17
Местоположение: Костинброд

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ultrashock » 31 Окт 2016, 21:37

Нотингам
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 600
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ultrashock » 01 Ное 2016, 09:02

Вчера, както описах по горе, махнах калъфа от дунапрен и ал. тиксо на ферментатора и го оставих директно на пода в коридора. Днес наблюдавам температура от 21 градуса и без балончета от аероклапата.
Хора, да не съм оплескал нещо с тези няколко часа на около 25-26 градуса?
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 600
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот nikolay.illov » 01 Ное 2016, 10:06

Не. Премери си екстракта и изчакай да минат седем дни. После пак ще премериш.
Аватар
nikolay.illov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 19 Окт 2014, 19:17
Местоположение: Костинброд

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот Martin » 01 Ное 2016, 10:41

Не разбрах смисъла на тоя калъф на ферментатора. Нотингам работят най-добре на 18-19 градуса. При външна 23 във калъфа, това означава 25 на бирата. Много е.

А също въобще не ми излизат сметките при 24л обща вода за озахаряване, как 22-23 литра е била преди варенето???
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1042
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ultrashock » 01 Ное 2016, 11:03

Martin написа:Не разбрах смисъла на тоя калъф на ферментатора. Нотингам работят най-добре на 18-19 градуса. При външна 23 във калъфа, това означава 25 на бирата. Много е.

А също въобще не ми излизат сметките при 24л обща вода за озахаряване, как 22-23 литра е била преди варенето???

1. Ами изолацията я направих по препоръка на колегата:
Dejmos написа: По-добре изолирай ферментатора, че при тези ниски нощни температури и малко мъст, ще изстива бързо.


2. Относно литрите - да си призная не съм сигурен в тях. Единствено съм сигурен за водата за озахаряване 10,2 литра подгрях и след това 14 литра за промиването (общо 24.2 литра). Тези за преди варенето са просто по моя преценка, но може и да греша (даже като гледам е доста вероятно). Другитя обем, за който съм сигурен, е тези във ферментатора - а именно точно 15 литра.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 600
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот Martin » 01 Ное 2016, 13:55

По принцип бурната ферментация е екзотермична, в смисъл генерира топлина. При 19-20л ферментираща бира, температурата вътре е с около 2гр по висока от околната, като не се качва повече, зашото отдава топлината през стените на ферментатора. Ако изолираш ферментатор, трябва да имаш някакъв контрол на температурата отвътре, иначе самата ферментация ще затопля и затопля, а отдаването на тази топлина няма къде да отиде заради изолацията. За колегата може да действа, ако при него околната е 14гр и изолацията успява да поддържа 5 градуса отгоре вътре, което става 19гр, но при тебе да не е така. Трябва да си намериш начин който ти действа на тебе.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1042
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

ПредишнаСледваща

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: MSN [Bot] и 1 госта