Пушен Портър - Smoked Porter

Модератор: Martin

Пушен Портър - Smoked Porter

Мнениеот Martin » 21 Ное 2016, 11:28

Начална плътност (OG): 1.044 (°P): 11
Крайна плътност (FG): 1.008 (°P): 2
Алкохол (ABV): 4.70 %
Цвят (SRM): 29
Горчивина (IBU): 24

Малц:
61% -Smoked malt - 2,5кг
25% -Munich II - 1кг
7% -Caramunich II - 0,3кг
7% -Carafa II - 0,3кг

Хмел:
10гр - Styrian Dana (13% Alpha) @ 60мин
15гр - Saaz (3.6% Alpha) @ 10мин

Еднотемпературно озахаряване на 65°C за 60мин

Дрожди:
Nottingham ale - 11гр

Ферментация 20°C / 7 дни
Вторична 17°C / 7 дни
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1056
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Пушен Портър - Smoked Porter

Мнениеот koftyto » 03 Окт 2018, 12:36

Здравей,

Поръчах материали да тествам тази рецепта идният уикенд.
Питането ми е относно вторичната ферментация. Във вторичен съд ли трябва да преместя бирата или става дума за след бутилирането самите бутилки да са на 17 градуса 1 седмица?
И каква вода си ползвал със Софийската ще стане ли или трябва да се превари или тунингова?
Благодаря предварително исе извинявам , ако въпросът ми е по някакъв начин тъп :D

Чийрз!
koftyto
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 30
Регистриран на: 11 Юни 2018, 09:32

Re: Пушен Портър - Smoked Porter

Мнениеот MadButcher » 03 Окт 2018, 13:25

Аз искам да ти обърна внимание на дрождите, които е дал автора на рецептата и температурата им не фарментация не трябва да е над 20градуса вътре в съда, за Нотингам специално, дават лоши последствия. Казвам го, защото е още топло и моята ферментира на 25 градуса в коридора, но с Mauri Brew ALE 514, а за Нотингам са множко. Нотингам работят добре и на 13градуса и дават чист профил, на тия температури и пушеното ще се усеща по-осезаемо. Това е моя съвет, пък автора на рецептата може да изрази съгласие или несъгласие или да ти даде допълнителни наскои.
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 294
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Пушен Портър - Smoked Porter

Мнениеот Martin » 03 Окт 2018, 14:26

Всъшност ферментацията може и по-ниска температура, да.
Това за вторичната не го гледай, отдавна не го практикувам. Просто бутилирай когато свърши ферментацията.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1056
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Пушен Портър - Smoked Porter

Мнениеот koftyto » 03 Окт 2018, 14:59

Благодаря за бързите отговори!
Мисля, че ще се впиша в температурният диапазон :)
Ще споделя после как е протекъл процесът + резултат ;)
koftyto
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 30
Регистриран на: 11 Юни 2018, 09:32

Re: Пушен Портър - Smoked Porter

Мнениеот koftyto » 04 Ное 2018, 18:56

Пичове, може би най-вкусното нещо, което съм пил :D
Процесът мина без проблем. Бирата ферментира на 18 градуса температура. Вкусът и ароматър са божествени! Задължително ще повторя!
Прикачени файлове
Smoked porter.jpg
koftyto
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 30
Регистриран на: 11 Юни 2018, 09:32

Re: Пушен Портър - Smoked Porter

Мнениеот MadButcher » 05 Ное 2018, 10:31

Толкова ли е бяла пяната, като на снимката? Изглежда перфектно
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 294
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Пушен Портър - Smoked Porter

Мнениеот koftyto » 05 Ное 2018, 21:53

Първоначално, да. На снимката биричката е отлежала 7-8 дена. В момента е на
15-16 и пяната по-кафява. Но пък и вкусът и ароматът също са по-силно изразени. :) Абе, разкош!
koftyto
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 30
Регистриран на: 11 Юни 2018, 09:32

Re: Пушен Портър - Smoked Porter

Мнениеот rapptor » 22 Окт 2019, 09:11

Наистина уникална бира! Благодаря за страхотната рецепта, приятелю!
IMG_20191019_223347.jpg
Няма умове износени от прекомерна употрба, повечето са ръждясали от НЕупотреба...
rapptor
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 5
Регистриран на: 28 Авг 2019, 15:37

Re: Пушен Портър - Smoked Porter

Мнениеот wpw » 26 Фев 2020, 17:06

Рецептата наистина е много добра. Един път я правих, стана супер. В неделя направих пак, около 22 литра.
Сега ако можете да дадете линк или препоръчате коя рецепта да се направи за някоя "лека бира", от типа на пиринско, че жената иска такава да пробвам. Но да не е лагер, там все още не съм готов да "скоча".
Успешна година на всички.
Прикачени файлове
portar.jpg
wpw
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 9
Регистриран на: 22 Май 2019, 08:25


Назад към Ейлове (горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта