Подобряване на инсталацията - Помощ и насоки

Модератор: Martin

Подобряване на инсталацията - Помощ и насоки

Мнениеот BatVentsi » 30 Май 2019, 09:42

Ами след икономическата част, дойде времето да се хвана с техническата и физическата страна на обновяване и ъпгрейд на оборудването ми. Имам доста въпроси относно кое, как, задължително ли е и тн. Исках да направя тази тема преди да почна да пробивам казани и окепазя нещо.
Значи засега съм си взел един казан 170 литра за варки около 100 литра краен материал. Имам помпа, термометър, базука филтри и пластинчат (30) чилър от китайците. Дреболии като кранове, маркучи др. ще се купуват след като знам точно какво трябва да направя.

1.Питам се, ще стане ли работата ако направя фалшиво дъно на около 3-4 см от дъното от разпробита ламарина? Подгрявам/варя с газов котлон Колос. Ако рециркулирам по време на озахаряването да избегна загаряния от долу а и да разпространя температурата адекватно навсякаде, ще стане ли или не? Ще изолирам казана и маркучите за да избегна загуба на топлина, дори и да трябва да припалвам за малко.

2.Разпробиване на казана: Има ли някакви оптимални параметри на колко трябва това и онова да е разпробитo - например за долния кран, за термометъра. Освен тия двете, другаде трябва ли да пробивам и за какво?

3. Взех си хоп-спайдер но не върши никаква работа. Майната му, 30-40 лева, все за нещо ще послужи.
НО! Как да се справя със cold-break и хмеловете при охлаждане? Нямам никакъв друг чилър а искам да смъкна температурата бързо до нивата, при които не се произвежда DMS, за което си мисля да рециркулирам докато още ври и така докато падне доколкото може да падне с чешмяна вода, да направя един уърпул и да го оставя така. Ако използвам базука филтъра, няма ли да се задръсти? Помага ли въобще при филтрирането? Питам защото тоя хоп-спайдър който се води 300 микрона пропусна голяма част от хмела навън а другата задръсти мрежата та чак вода не пуска и се наложи ръчно да върна хмела в казана за да може да изкара горчивото както трябва. Ако не ползвам филтър, няма ли да задръстя чилъра?

4. Идеи какви кранове, бързи връзки, маркучи да си взема? Колко и от кое? Много нещо изчетох, главата ми е компот с тия 3/4, 1/2 11/16 FFL MFL, баллок, кое за какво....Искам да избекна китайците за дреболии, че ги чакам по 3 месеца.

5. Ако нещо съм пропуснал и ще ми трябва, или нещо което съм замислил няма да стане и има по-добър начин, сега момента някой да сподели. Омръзна ми да губя цял ден за 25-30 литра във ферментатора, които чакам да станат на бира почти месец, и се изпиват за няколко дни. :)

6. На първо време като ферментатор мисля да ползвам един 120 литров food-grade бидон, който влиза добре в един стар хладилник, на който ще му регулирам температурата. Ако се справя добре, може и да е за постоянно.

За информация: имам познат, който се занимава със заварки и ламарини,и ми каза, че може да ми изработи всичко, разпробие всичко от неръждавейка, заварява и с аргон.
Задавам тия (тъпички) въпроси и описвам какво искам да направя и с какво разполагам, за да ме насочите в по-добра насока евентуално, а и да избегна грешки, с които вие сте се сблъсквали.
Аватар
BatVentsi
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 54
Регистриран на: 26 Фев 2016, 13:38
Местоположение: Русе

Re: Подобряване на инсталацията - Помощ и насоки

Мнениеот lukata » 30 Май 2019, 21:42

Здравей ....на един от въпросите мога да помогна с тази снимка .
Отвора за термометъра съм го направил така , че да бъде възможно по- близко до крана .
А от горната част измервам с друг термометър като филтрацията е с фалшиво дънои рециркулирам .
За сега и аз подгрявам с Колос,но мисля да минавам на ток и контролер ...успех !
Прикачени файлове
B9EAB68A-BEEB-46B1-96D1-F4F70DD3C5E9.png
lukata
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 64
Регистриран на: 04 Юли 2016, 10:34
Местоположение: Чавдар

Re: Подобряване на инсталацията - Помощ и насоки

Мнениеот ultrashock » 31 Май 2019, 08:22

Фалшивото дъно е оптималния вариант, така както си го замислил мисля, че ще се получи. Колегата ти е показал добър метод, аз лично съм го сложил на 1/3 от дъното и показва доста точно. Разбира се ползвам и още един термометър на 5-6см от повърхността.
Хоп-спайдера си върши работата, последния път опитах без него и накрая имаше яко гняз - хмел + всички други утайки. С него поне ще избегнеш хмеловите частици.
За бързи връзки - за сега ползвам пластмасови на 1/2 от този тип. Вършат работа, издържат на температура, но не взимай от най-евтините. Тези на снимката са много добри. 1/2 е добро решение за домашното пивоварство и е налично по ВиК магазините. Смело взимай месингови, няма проблем, не е на 100% нужно да са неръждавейка.
Терморегулатора е удобство, но не е задължително. По-скоро помисли за изолация на казана, ако е добре изолиран температурата не бяга много.
Бидон като ферментатор е ок, измисли му уплътнение, например такова за прозорци от тези двойните, използваш само едната част и става перфектно.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 600
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Подобряване на инсталацията - Помощ и насоки

Мнениеот MadButcher » 31 Май 2019, 09:20

Кранове, муфи, скоби и кво ли не неръждавейка и на добри цени има тук: www.st-impex.com и са доста качествени. Аз лично не бих сложил месингови, при положение, че съдът ще търпи и температурно въздействие, когато един кран 1/2 неръжд.стомана ти е 12лв., а си дал примерно 150лв за тенджера.
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 263
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Подобряване на инсталацията - Помощ и насоки

Мнениеот BatVentsi » 01 Юни 2019, 09:53

Благодаря ви на всички. Приемам още съвети, линкове и идеи и постепенно ще си направя лист с нещата които ми трябват и от къде да си ги взема.
Аватар
BatVentsi
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 54
Регистриран на: 26 Фев 2016, 13:38
Местоположение: Русе


Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта