Локален клуб на дом.пивовари в гр. В.Търново

Клуб на домашните пивовари от В.Търново, Горна Оряховица и Лясковец (Търголяс)

Re: Локален клуб на дом.пивовари в гр. В.Търново

Мнениеот victoryvt » 29 Юни 2015, 10:03

Срещата се проведе по план и в приятелски дух.
Присъстваха 6-ма домашни пивовари от региона на В.Търново, Г.Оряховица, Лясковец, Русе.
Както и техни приятели и приятелки.
Дегустирани бяха 5 вида бири от стиловете американско пшенично, вайцен, битер и една с мурсалски чай и мента.
Скарата на любезните ни домакини от "Клуб на архитекта" беше очаквано на висота.
Накрая ни изненада и силен дъжд, доста над клишето "като из ведро" - по-скоро "като из цистерна".
Оказа се че в другия край на града не е паднала и капчица :)

sreshta-VT-klub-arch.jpg
Отлежават.......пият се:
Изображение..........ИзображениеИзображение
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2045
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Локален клуб на дом.пивовари в гр. В.Търново

Мнениеот Dr1nata » 03 Юли 2015, 08:49

Викторе, би ли дал рецептата за американската пшеница, която беше донесъл. Доста свежо влизаше и трябва да се пробва някой път
Варки: 38
Малц: 155.75 кг.
Пиво: 710.5 л.
Аватар
Dr1nata
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 87
Регистриран на: 18 Авг 2014, 23:11
Местоположение: Русе

Re: Локален клуб на дом.пивовари в гр. В.Търново

Мнениеот victoryvt » 03 Юли 2015, 14:56

Рецептата е 50/50 пейл и пшеничен малц
От карапилс няма нужда, защото има пшеничен, но и да сложиш там около 5% не пречи.
Вгорчаване с каквото има до ИБУ 45-55 нейде (според вкуса).
За аромат микс от Перла и Сладек общо 3 гр. на литър мъст в края на варката (10, 5, 0 мин. - по 1/3 на внасяне )
Вместо сухо охмеляване приложих т.н. хмелно чайче :
2гр. / литър Цитра разтворих в 10 пъти повече вода (за 110л. бира - 2-3л. вода).
Водата първо е кипната заедно с торбата за прецеждане за дезинфекция и удобство, след това като падне темп. до 85гр. - сипвам хмела и разбърквам.
Покривам и забравям за два дена до момента на бутилирането (кегирането).
Прецеждам хмела и получената течност я сипвам при бирата, леко разбърквам да се размеси и започвам да бутилирам по познатия начин.

За разлика от метода сухо охмеляване, този не е толкова ароматен, но е близо. Обаче няма опасност от зарази и не изисква продължително време.
Хмелът от чайчето не се хвърля, а се замразява за следващата варка, в която се използва като горчива порция.
Затова е и добре да се прецени неговото количество, така че да стигне за нужното ИБУ на следващата варка , или поне да е близо.

Бутилките бяха газирани с по 7гр. на литър захар от пакет. Не съм я дезинфекцирал никак, нито съм заварявал вода с нея и т.н.
Тъй че тук малко търпя критика, но нямах време тогава - просто напълних всички налични кегове и установих че имам още 20л. за бутилиране - та измих и дезинфекцирах бутилки и скокнах до магазина за един пакет захар.
Добавях я с лъжичка и фунийка, като държах бутилката на кантарчето. Та и дозата не е била перфектна - 7-8 гр.
В момента бирата от бутилките даже повече ми харесва от същата в последния кег (всичко се изпи, останаха няколко бутилки само и един кег в кегератора)

Забравих - дрождите са Нотингам, но би било по-коректно да са US-05.
Отлежават.......пият се:
Изображение..........ИзображениеИзображение
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2045
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Локален клуб на дом.пивовари в гр. В.Търново

Мнениеот KpaTyH » 03 Юли 2015, 19:15

Изпревариха ме с искането на рецептата, на мен много ми допадна :)
Аватар
KpaTyH
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 120
Регистриран на: 05 Юни 2014, 15:40
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Локален клуб на дом.пивовари в гр. В.Търново

Мнениеот victoryvt » 13 Ное 2015, 13:21

Колеги търголязчета :)
Нещо изоставаме в сбирките - софиянците и варненците действат, ние спим.
Я да видим кой какво е сварил ...
Аз имам един т.н. псевдо-лагер - лагерни материали, дрожди за ботъл като основни. Много бистър за ейл, пивка и ароматна.
Имам и едно барли уайн на повече от година, ама само за опитня - цялата варка беше 10л. и сега има няма 5-6 останали. Мога да взема някоя и друга малка бутилка от 330мл.
Мястото предлагам да е същото, само да се внимава с "паяка".
Долу в ниското пред Иконом.техникум има места за спиране.
Отлежават.......пият се:
Изображение..........ИзображениеИзображение
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2045
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Локален клуб на дом.пивовари в гр. В.Търново

Мнениеот Boarhunter » 13 Ное 2015, 14:27

Аз имам 3 кега стаут ( или портър ) и някакви 2 годишни за експеримент.
Boarhunter
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 81
Регистриран на: 20 Окт 2013, 20:43
Местоположение: В.Търново

Re: Локален клуб на дом.пивовари в гр. В.Търново

Мнениеот mirix » 13 Ное 2015, 18:16

Ще бъдем внимателни с паяка да , че скупо излиза, за съжаление аз нямам беера, а в близките 2 седмици не се очертава варка.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 893
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Локален клуб на дом.пивовари в гр. В.Търново

Мнениеот dandilov » 14 Ное 2015, 00:17

Кога бре?
Аз бих могъл да си направя една екскурзийка до Велики Търнов град, само да знам седмица предварително... ;)
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: Локален клуб на дом.пивовари в гр. В.Търново

Мнениеот victoryvt » 15 Ное 2015, 14:22

Предлагам да се фокусираме върху тази или следващата събота ?
(21-ви или 28-ми ноември)
Отлежават.......пият се:
Изображение..........ИзображениеИзображение
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2045
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Локален клуб на дом.пивовари в гр. В.Търново

Мнениеот Dejmos » 16 Ное 2015, 15:17

Ако е 21ви, на линия съм. Имам минаване през Търново. С мноооого пресен Triple C.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 699
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

ПредишнаСледваща

Назад към Болярски клуб

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта